First page

Från tryckeriet: Fyra minuter över tolv (release juni 2022)

Idag kom den i brevlådan. Min kommande barnbok: Fyra minuter över tolv. Utgiven av Bonnier Carlsen.

Den är inte så fysiskt tjock, men jag tror att den kanske är något av det bästa jag gjort. Mitt hjärta krossas varje gång jag läser den. Och någonstans där ute i Sverige finns det ungar som står på randen till stor sorg som kommer att kunna kunna plocka upp den och hålla den tätt intill själen, som en vän som utan tvivel förstår vad som sker dem. Och som de kan vända sig till inför det oerhörda, det stora avslutet.

Jag är så tagen över stämningen jag lyckats fånga här.

Release juni 2022.

“Sammanfattningsvis är Fyra minuter över tolv en mycket bra mellanåldersbok som är skriven med engagemang och språklig pregnans.”
/ BTJ

“Jag har läst igen och jag vet inte om jag har läst ett så drabbande och kristallklart manus förut.”

/ Redaktören på Bonnier Carlsen

Fullsatt föreläsning i konsertsalen på Dunkers kulturhus

Det var fantastiskt att få genomföra föreläsningen om Sundets röda nejlikor och Den som inte saknar dig på ett fullsatt Dunkers med nästan 200 i publiken. Och så fin konsertsalen är.

Otrolig känsla, och kanske den första gången jag faktiskt ställer mig och tittar ut över publiken och tänker att jag är så tacksam över detta. Jag tänkte: “Att ni alla har tagit av er egen dybara tid för att komma hit och lyssna på mig.”

En kort, rörande sekvensen precis i inledningen, som jag också delade med mig av. Nu återstår de sista åtta föreläsningarna under våren.

Vi ses där.

Mycket fin recension av kommande Fyra minuter över tolv

Sammanfattningsvis är Fyra minuter över tolv en mycket bra mellanåldersbok som är skriven med engagemang och språklig pregnans.
— BTJ

Det är naturligtvis alltid spännande att få den första recensionen. Och i det här fallet mycket glädjande, eftersom den var så bra. Betyg 4 och idel goda ansatser.

Till sist är det förstås ändå oväsentligt: den här boken behövs, särskilt för den lilla grupp barn som står inför Nicolaus öde. Jag var en gång en av dem. Så ta det från en som vet: att förlora en förälder i ung ålder är en fasansfull upplevelse, som sätter spår för livet.

Varje korn av stöd, eller upplevelsen av att någon annan också vet hur det känns, är ovärderlig.

Kanske min bästa bok, tycker jag själv.

Ännu ett omnämnande av mina Fem regler för livet

Mina fem regler för livet recenserades i ETC under januari 2022. Man skrev i artikeln bland annat:

Hemmiljön är ett flerbostadshus i Helsingborg. Huvudpersonen är Anton, 12 år, nörd och mobbad i skolan. Hans pappa är arbetslös och en hotande skilsmässa mellan föräldrarna hänger i luften. Från en grå vardag berättelsen steget ut mot det fantastiska, för att sedan landa i verkligheten igen.

Antons dras in i en rad nattliga äventyr och får inblickar i livet på Sveriges skuggsidor. Historierna binds ihop av en prosa som flyter lätt och har en klockren ton. Budskap: Låt inte mobbarna forma din självbild. Och en enda vän kan göra skillnad. Den kan betyda allt.

Sundets röda nejlikor fjärde mest utlånade fackboken

Vilka fina nyheter i en så mörk tid som denna!

Jag fick precis läsa om mätningen man gjort. Det är nu inte alla biblioteken i Skåne, men flera av de stora, och man har den här gången inte räknat med Helsingborg där jag hade 160 personer i reservationskö en period under året. Vilket var fantastiskt det också, så klart.

Man känner sig glad och tacksam.

Sundets röda nejlikor på TikTok hos Annie Korzen - med 300.000 följare

 

Fantastiska Annie Korzen tog upp Sundets röda nejlikor i ett inslag på TikTok, där hon på engelska förklarade vilken nära koppling den här svenska boken har till henne själv. Den finns ännu inte på engelska, men hennes man Benni är dansk och har läst den (och är med i den).

Inslaget finns här: https://www.tiktok.com/@akorzen/video/7041262487857171759?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1

Ny barnbok våren 2022 - Fyra minuter över tolv (Bonnier Carlsen).

Som jag har längtat efter att få presentera min nya barnbok inför våren 2022. Jag undrar om det kanske inte är min starkaste titel så här långt, av mina femton böcker? Kanske.

Så här skriver förlaget om den:

Hur kan en förälder få dö? Hur kan det få vara så? Nicolaus är bara ett barn och föräldrar borde inte dö. Men den här julinatten är inget som det borde. ”Fyra minuter över tolv” är en säregen och vacker barnroman, skriven med en lätt humoristisk ton. Conny Palmkvist väjer varken för det som gör ont eller för guldkantad magi.

Nicolaus är tolv år och har en mamma som håller på att dö. Han och hans pappa vakar vid hennes sjuksäng, det är natt och ekande tyst på avdelning 34. Nicolaus orkar inte med att vänta på döden. Han måste bort därifrån. I hissen ser han en knapp som inte brukar finnas där. När han trycker på den åker hissen till en helt annan sorts våning.
Klockan är fyra minuter över tolv på natten när han kommer till Slutstationen. Slutstationen dit alla ska någon gång. Klockan är fyra minuter över tolv, och Nicolaus har stannat tiden två minuter innan hans mamma ska dö. Men vad gör man om man kan stanna tiden, och till och med resa i tiden?

Conny Palmkvist visade i barnboksdebuten ”Mina fem regler” att han har en alldeles särskilt klar och barnnära röst. ”Fyra minuter över tolv” handlar om det allra sorgligaste, men det är också vackert och försonande.

Fantastisk recension av Sundets röda nejlikor i Berlingske

Efter lång, lång tid kom så äntligen en recension i Danmark som verkligen uppskattar Sundets röda nejlikor. Det är med stor glädje och stolhet jag ser betyget 5/6 stjärnor i en av Danmarks äldsta och finaste tidningar.

Jag lämnar texten till er läsare att begrunda. Själv var jag så lycklig denna morgon att jag hade tårar i ögonen.

Så mycket hårt jobb jag och Stig lade på den här boken. Så mycket, mycket tid. Och själ.

Äntligen.

Conny Palmkvist tilldelas GISELA OCH OSCAR TRAPPS MINNESPRIS år 2021.

Conny-190207-19.jpg

Författaren Conny Palmkvist tilldelas Helsingborgs stads utmärkelse till minne av Gisela och Oscar Trapp 2021 för sitt arbete med att skildra historien om Helsingörs syklubb och flyktingtransporterna över Öresund under andra världskriget. Det är ett tidigare ganska okänt kapitel i Helsingborgs historia som Conny Palmkvist belyser i sin bok ”Sundets röda nejlikor”.

Från hösten 1943 till sommaren 1944 lyckades en grupp danska motståndsmän och svensk säkerhetspolis smuggla närmare 1500 motståndsmän och judiska flyktingar från det naziockuperade Danmark till Sverige. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb. Syklubbens skeppare, Erling Kjaer kallades den röda nejlikan. Flera hundra gånger kryssade han med en liten motorbåt över Öresund mellan minfält och tyska jagare. I lasten män, kvinnor och barn. Hans och de andra nejlikornas mod och civilkurage levandegörs av Conny Palmkvist på ett stilistiskt träffsäkert och oupphörligt fängslande sätt.

I boken beskrivs också hur den utmanande tiden med pågående världskrig påverkade livet och vardagen i Helsingborg. Som läsare berörs man av det engagemang och den solidaritet helsingborgarna visade sina medmänniskor – de danska flyktingarna - i en svår tid.

Efter krigets slut höll Syklubbens medlemmar en låg profil och gruppens existens föll i glömska. Conny Palmkvist har ägnat sig åt flera års efterforskning under arbetet med boken. Kvarlevande släktingar till medlemmarna i Helsingörs syklubb har intervjuats och material från tidigare icke-offentliggjorda, privata samlingar har använts.

Det är en glädje för Helsingborgs kulturnämnd att med årets utmärkelse till minne av Gisela och Oscar Trapp få belöna Conny Palmkvist för denna berömliga och viktiga insats för stadens kulturarv.

En bok i bruset - här är ett av breven jag fått

Malmö, 1945.

Malmö, 1945.

I och med Sundets röda nejlikor har två saker skett. Jag har aldrig förr sålt så många böcker av ett enskilt verk (13.000 exemplar), och jag har aldrig någonsin fått så många brev av människor som har en anknytning till händelserna. Folk skriver om sina släktingar och om sin upplevelse av texten: jag är så tacksam för detta.

Senast igår fick jag ett brev, som gjorde mig glad. Publicerat med tillstånd.

"Jag har just lyssnat färdigt din bok (via Nextory) Sundets röda nejlikor och vill bara tacka dig för en jättefin läsupplevelse! Det var mycket jag tyckte om med boken, inte minst att jag lärde mig så mycket mer om vad som hände och hur det var i det ockuperade Danmark. Sedan var det också mycket intressant att få veta mer om hur räddningen av de danska judarna gick till. Jag känner och har känt många som blev räddade och senare bosatte sig i Malmö, vänner vars föräldrar kom, släktingar till mig men också danska vänners föräldrar som kom men flyttade tillbaka efter kriget. Nyligen hade vi besök av en syssling till mig, som själv var ett år när han räddades. Min pappa var 1943 ordförande i Judisk Ungdom i Malmö och han har skrivit lite om vad som hände på Malmösidan när flyktingarna kom hösten 1943.

Det gladde också mitt hjärta mycket att läsa om de personer i Helsingborg i Syklubben och andra på den svenska sidan och hur mycket de hjälpte till och de uppoffringar som gjordes.

Dock allra mest berörde mig något annat i din bok. Det är så att min mamma räddades med de vita bussarna och kom till Malmö 4 maj 1945. Jag tror att hon kom med den sista omgången vita bussar och att hon tillhörde den stora gruppen judiska kvinnor som de tyska nazisterna bara lämpade av och de vita bussarna fick ta med även dem. De sista månaderna av kriget var hon i ett läger som hette Beendorf och som var ett underläger till Neuengamme koncentrationsläger. Jag har börjat intressera mig för hur det var för henne att komma till Sverige som ensam överlevande i sin familj och hur hon orkade fortsätta … //

Här har din bok varit till stor hjälp. Du har så levande och djuplodande skildrat motståndsmännens liv under kriget och efteråt, och det har hjälpt mig att föreställa mig hur det var för henne och leva mig in i hur hon hade det. När du detaljerat beskriver vädret och naturen lördagen den 5 maj 1945 så tänkte jag att det måste ju ha varit samma väder för min mamma, hennes första dag i Malmö och kanske även dagen före då hon anlände över Sundet.”

Pocketen Sundets röda nejlikor väljs till en av de bästa böckerna just nu

Skärmavbild 2021-07-13 kl. 10.50.11.png

Jag är förstummad över Sundets röda nejlikor, och hur den fortsätter vinna mark, trots att det snart är ett år sedan release. I veckan var den i Aftonbladet, när kulturjournalisten Inga Lill Mossander valde ut de fyra bästa böckerna just nu. Och inte nog med det: Sundets röda nejlikor var av dessa fyra hennes favorit.

Om jag ser till sällskapet på listan är det djupt hedrande. Där finns Kjell Westö och Marie Aubert, bland annat.

En sådan komplicerad bok som min, eller med så många berättarlinjer och så vidare, som tar sig så långt ut till läsarna. Jag har aldrig förr fått så många mail om en bok tidigare.

Tänk så värt det var, ändå, allt detta jobb. Alla år.

Två år sedan den svenska ambassaden i Sydafrika visade vår film

I dagarna är det exakt två år sedan vår film visades av den svenska ambassaden i Sydafrika. De anordnade två visningar i samarbete med Johannesburg Holocaust & Genocide Centre.

Det kan ha varit en av de mest stolta dagarna i mitt liv.

Filmen är ju fortfarande bara en amatörfilm, men ändå - tänk så många som sett detta enkla verk.

Månadens bok i stor dansk bokklubb

Skärmavbild 2021-05-31 kl. 11.23.50.png

Sundets röda nejlikor kommer ut på fina förlaget Turbine i Danmark nästa vecka. Juni månad, 2021. Som jag har väntat. Och ja. Så fint.

https://turbine.dk/produkt/sundets-roede-nelliker/

Och den har redan blivit månadens bok i Bogklubben Gyldendal Historie. Fascinerande, vackert och omtumlande.

https://gyldendal-historie.dk

En stor dag för mig, så klart, på alla plan.

Nedan, framsidan på hela tidningen.

Skärmavbild 2021-05-31 kl. 11.23.43.png

Hyllning av Nästan bra för livet i Norra Skåne

norran.jpg

Slutklämmen ur recensionen i Norra Skåne:

”Palmkvists romaner uttrycker gärna stora känslor, ett annorlunda sätt att se på livet och omvärlden. Han är en briljant ordkonstnär, som oftast uppträder i en till synes enkel språkdräkt. Jag har skrivit det förut, när jag recenserat någon av hans romaner, att han har en enastående förmåga att gestalta tystnaden mellan människor, en förmåga som får mig att tänka på Per Gunnar Evander.

Det gäller även för Nästan bra på livet, som är en ytterst personlig bok som Palmkvist förmodligen skrivit med sitt eget hjärteblod. Jag gillar också hans sparsmakade stil, hans strukturerade balans, där lätthet och elegans kännetecknar hans prosa.

Nästan bra på livet är inte bara en självbiografisk utan också en ytterst självutlämnande skildring om en pappas förhållande till en annorlunda dotter. Den berör mig verkligen i mitt innersta, inte minst som en direkt följd av intensiteten i det utsökt vackra språket.”

LENGERTZ LITTERATURPRIS 2021 till Conny Palmkvist

Conny-190207-17.jpg

Sundets röda nejlikor är en dokumentär skildring om Helsingörs syklubb, en liten hemlig organisation som 1943–44, med skånska polisers hjälp, räddade åtskilliga hundra flyktingar över Öresund. Centralt i boken står några av de danskar som vågade livet genom att skeppa judar och motståndsfolk över sundet. I Helsingborg fanns de handlingskraftiga polismän som tog hand om flyktingarna när de kom över. En fråga boken ställer är: hur kommer det sig att en del människor nästan utan att reflektera sätter sina liv på spel för att rädda okända? Boken växlar mellan relaterande, välforskad reportagestil och gestaltande litterära inslag.

Conny Palmkvist tilldelas Lengertz litteraturpris för Sundets röda nejlikor, en fängslande och viktig skildring av mänskligt mod och offervilja i ett avgörande skede i modern skånsk historia.

Prissumman: 30.000 kronor

* OM PRISET *

Lengertz litteraturpris är ett årligt litterärt pris som utdelas av Skånes hembygdsförbund till en högt förtjänt skånsk hembygdsförfattare. Priset har, tillsammans med Lengertz konstpris, utdelats sedan 1967 ur den kulturfond som instiftades av författaren och antikvariatsinnehavaren William Lengertz.

Fin recension av Mina fem regler för livet

btj.jpg

Boken är skriven på ett medryckande sätt och berättelsen har en stark drivkraft. Framför allt dras man med i Antons försök att lösa sina uppdrag, men också i hans ansträngningar att klara den livskris han befinner sig i. Som läsare kommer man nära huvudpersonen, jagberättaren och förstår därmed hans dilemma.”

Sammanfattningsvis är Mina fem regler för livet en gripande och välskriven mellanåldersbok, med humoristiska inslag, som inte väjer för de mörka sidorna i tillvaron. Slutet inger hopp.”

Helhetsbetyg: 4.
/BTJ (Bibliotekstjänst - publiceras i BTJ-häftet nr 8, 2021.)